Restauracje

piwo slajder

ATOMIUM RESTAURANT – Bruksela

Z restauracji rozpościera się prawdopodobnie najpiękniejsza panorama Brukseli.
Restauracja serwuje specjały kuchni belgijskiej. Jej szef Alexandre Masson bazuje zawsze na świeżych, sezonowych owocach i warzywach najwyższej jakości. Szczególnie lubi kuchnie europejską i regionalną, ale wzbogaca ją zawsze swoim „smakiem” i wyrafinowanym zaserwowaniem potrawy.

Obiad czy kolacja na szczycie Atomium, to zawsze wydarzenie!

RESTAURANT AU PONT TOURNANT  – Dunkierka / Bergues

Położona nad brzegiem rzeki, w zielonej wiosce Bergues w okolicy Dunkierki, restauracja Au Pont Tournant, to oaza ciszy i spokoju. Mieści się w budynku dawnej poczty, a powstała ponad 100 lat temu. Od 40 lat prowadzona jest przez rodzinę  Lammin, która wyjątkowo dba o przytulną i rodzinną atmosferę. Mimo, że schowana w małej wiosce, cieszy się ogromną popularnością, a goście, którzy raz tu trafią, zawsze wracają, zarówno dzięki panującej tu atmosferze, jak i przede wszystkim kuchni. Tutejsza kuchnia koncentruje się na tradycyjnych recepturach i lokalnych produktach, kupowanych wprost od gospodarzy. Menu zawsze jest odzwierciedleniem pory roku. To miejsce, gdzie można odpocząć i bardzo dobrze zjeść.

RESTAURANT PATRICK DEVOS – Brugia

Restauracja Patrick Devos mieści się w zabytkowym budynku w samym sercu Brugii. Według najwcześniejszych dostępnych źródeł, pochodzących z około roku 1300, dom był schronieniem opactwa św. Piotra w Ghent. Za pięknymi fasadami późnogotyckimi mieszczą się autentyczne salony w stylu secesyjnym i art deco z lat 1900-1935, coś wyjątkowego dla Brugii. Główna jadalnia została zaprojektowana przez słynne Atelier d’Art de Courtrai De Coene Frères. Za domem, w którym jest restauracja mieści się przepiękny ogród zimowy, który także został gruntownie i z najwyższym pietyzmem odrestaurowany.

Restauracja Patrick Devos serwuje dania sezonowe, które wyróżniają się pomysłami, atrakcyjną prezentacją i harmonijną mieszanką smaków. Menu jest dobierane według wyjątkowej metody: najpierw wybierane są wina i do niego dopasowuje się dania. Szef kuchni – Pan Patrick Devos to prawdziwy pasjonat sztuki kulinarnej.

 RESTAURANT LES BRIGITTINES – Bruksela

Restauracja Les Brigittines znajduje się na Placu de la Chapelle, w samym centrum zabytkowej części Brukseli, tuż przy bramach Marolli. Plac de la Chapelle to miejsce pełne przedziwnych, małych sklepików, antykwariatów, sklepów czekoladowych oraz odbywającego się pchlego targu.
Szefem kuchni jest Pan Dirk Myny. Dzięki jego potrawom można odkryć przyjemność autentycznego gotowania, o silnym lokalnym smaku. Specjalnością restauracji Les Brigittines jest słynna potrawa Zenne Pot. A do tego wyśmienite belgijskie piwo…

Comments are closed.